fbpx

Încearcă o Ședință de Pilates Reformer

Respiratia

Respiratia: “Primul si ultimul act uman“

Respiratia este cel mai natural lucru pe care il facem inconstient pe tot parcursul vietii. Respiratia normala, folosita instinctiv inca de la nastere, este respiratia diafragmatica, ce nu intodeauna este facuta corect, nefiind un lucru la care ne concentram foarte mult, uneori fara sa expiram complet pentru a ajuta la eliminarea aerului “statut” din plamani. De asemenea postura vicioasa poate afecta respiratia.

Respiratia “laterala” sau “intercostala” are un rol fundamental in metoda Pilates, fiind “combustibilul” ce alimenteaza “power house-ul”, facilitand mentinerea contractiei abdomenului in timpul executarii exercitiilor. Inspirand adanc si expirand cu putere, eliminand aerul rezidual din plamani, obtinem o mai buna oxigenare a organismului (”trezind” celulele ) si deci o mai buna functionare a organelor si a muschilor, respiratia fiind sursa principala de oxigen. De asemenea respiratia puternica ajuta la cresterea capacitatii plamanilor. Joseph Pilates spunea ca “pentru a respira corect trebuie sa inspiri si sa expiri total, incercand mereu sa “storci” fiecare atom de aer impur din plamani, asa cum ai stoarce pana la ultima picatura de apa o haina uda”.

Desi unora li se pare un aspect foarte dificil al exercitiilor Pilates, acest tip de respiratie nu trebuie sa produca tensiune si confuzie. Chiar daca pare usor fortata fata de cea diafragmatica, se atrag in actiune mai multi muschi, inclusiv cei abdominali si intercostali. Prin natura ei, respiratia diafragmatica necesita o oarecare relaxare a muschilor abdominali pe inspir in timp ce varianta “laterala” a respiratiei permite peretelui abdominal sa ramana “tras” spre interior in mod constant.

In exercitiile Pilates se coreleaza inspiratia cu anumite miscari si expiratia cu altele, ajutand la cresterea armoniei intre ritmul respiratiei si miscarile corpului.

Deprinderea acestui tip de respiratie poate necesita timp si antrenament, dar beneficiile ei pot fi folosite cu succes si in viata de zi cu zi. O data ce ai invatat aceasta tehnica, nu trebuie sa te limitezi a o folosi doar cand mergi la Pilates, ci sa incerci ca si in activitatile cotidiene sa te concentrezi sa respiri mai corect. De asemenea corectarea posturii poate ajuta la imbunatatirea calitatii respiratiei asa cum o respiratie corecta poate ajuta la imbunatatirea posturii.

Respiratia este primul principiu de miscare deoarece este fundatia existentei noastre si creeaza principalul ritm care sta la baza vietii noastre. A invata sa respiri optim este esential pentru sanatate si bunastare. Tehnicile respiratorii pot fi folosite pentru a reduce stresul, a reduce sau a mari presiunea sangelui, a imbunatati capacitatea pulmonara si pentru a calma mintea si spiritul.

Respiratia a fost folosita de fiecare cultura pentru a schimba starea mentala si cea fizica in timpul meditatie, exercitiilor si vietii de zi cu zi timp de mii de ani.

Cum functioneaza respiratia:

Diafragmul este principalul muschi utilizat in timpul respiratiei. Acesta formeaza o bolta inauntrul pieptului a carei periferie se ataseaza circumferintei inferioare a cutiei toracice. Punctele de legatura cuprind:

-procesul xifoid la capatul sternului

-cartilajele costale ale ultimelor coaste

-cea de-a 12-a coasta

-coloana lombara

Cealalta parte periferica a diafragmei se ataseaza unui inel tendinos care este pozitionat la nivelul celei de-a 5-a coaste cand diafragmul se relaxeaza. In timpul inspiratiei, diafragmul se contracta, tragand varful boltei catre fundul cutiei toracice. Diafragmul se poate mari cu 4 centimetri(aproximativ 2 inci) la fiecare inspiratie avand ca rezultat marirea volumului pulmonar tragand aer in plamani. Cand diafragmul se relaxeaza, bolta se inalta inapoi si aerul este impins afara din plamani. Pe langa diafragm, urmatorii muschi sunt implicati in timpul respiratiei:

-intercostalii (muschii dintre coaste)

-sarratusul posterior, superior si inferior (mici muschi aflati la inceputul si la sfarsitul spatelui cutiei toracice)

-scalenes (face legatura dintre vertebra gatului si coastele superioare)

-trapezul superior (ataseaza baza craniului de sold)

Tehnicile respiratorii pot fi folosite pentru a facilita miscarea, a imbunatati forta si a mari mobilitatea, precum si pentru a imbunatati capacitatea pulmonara si concentrarea. Cand folosim respiratia pentru a sprijini miscarea poti gasi utile urmatoarele modele:

  • Expiratia asista flexiunea spinala
  • Inspiratia asista extensia spinala
  • Inspiratia asista flexiunea laterala
  • Inspiratia sau expiratia poate asista rotatia spinala

Fiecare exercitiu include un model respiratoriu recomandat pentru inceput. Daca modelul devine prea confuz sau nu te poti concentra asupra prea multor lucruri in acelasi timp, doar aminteste-ti sa respiri.

 

Una dintre cele mai populare sisteme de exercitiu in lumea de astazi, Pilates a fost dezvoltat de Joseph Pilates la începutul anilor 1900. Nascut langa Dusseldorf, Germania, in 1880, Joseph Hubertus Pilates a avut un interes continuu asupra conditiei fizice. Mic si bolnavicios ca un copil, el a fost afectat de astm, rahitism si febra reumatica. Dedicat pentru a deveni mai puternic, tanarul Pilates s-a educat in anatomie, culturism, lupte, yoga, gimnastica si arte martiale. Ca urmare, el a ajuns sa creada ca stilul nostru de viata modern, postura deficitara si respiratia ineficienta sunt factorii majori ai sanatatii precare.

Raspunsul lui Pilates la aceste probleme a fost de a dezvolta o serie unica de exercitii fizice viguroase destinate sa imbunatateasca postura, coordonarea, echilibrul, puterea, flexibilitatea, respiratia si functionalitatea organelor. El a inventat, de asemenea, o varietate de aparate cu arcuri de rezistenta, la care ar putea fi efectuate aceste exercitii.

Pilates a avut o inspiratie unica pentru noile sale aparate. Oprit intr-un lagar de internare inamic in Anglia, in timpul Primului Razboi Mondial, el a lucrat ca asistent medical cu victimele de razboi. Convins ca exercitiu ar ajuta la reabilitarea corpurilor lor tintuite la pat, grav avariate, el a legat de paturile spitalului corzi si arcuri si a creat o serie de exercitii bazate pe rezistenta. In cele din urma, multi dintre raniti au fost capabili sa se ridice si sa se miste singuri.

Acest sistem, (numit initial „Contrology”) a format temelia sistemului sau integrat minte-corp, pe care l-a adus la New York City, unde a deschis primul New York Pilates Studio ® în 1926.

Acum, denumit in mod obisnuit Pilates, iubitorii de fitness din intreaga lume folosesc aceasta metoda de exercitiu ca alegerea lor de antrenament.

ADRESA

Str Republicii, Nr. 79, Cluj-Napoca

PROGRAM

Luni-Vineri: 07:00 – 22:00
Sambata: 08:00 – 14:00

0755 099 098